Ο ΜΟΜΠΙ ΝΤΙΚ ΤΟΥ ΧΕΡΜΑΝ ΜΕΛΒΙΛ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΕ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καρακώτσογλου το αγαπημένο αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ “Μόμπι Ντικ” με μία ιδιαίτερα πρωτότυπη εικονογράφηση. Ο Μόμπι Ντικ επάξια έχει θεωρηθεί μεγάλο έπος της αμερικανικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε αρχικά στην Αγγλία τον Οκτώβριο του 1851 με τον τίτλο “Η φάλαινα” και ένα μήνα αργότερα στις ΗΠΑ, με τον τίτλο Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα.

Το βιβλίο του Μέλβιλ κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μια φάση μεταμόρφωσης, από μια συνομοσπονδία αποικιών σε ένα κράτος με επεκτατικές βλέψεις (Πόλεμοι κατά των Μεξικανών και Ινδιάνων, Επέκταση στη Δύση), αλλά και στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, με τις μεγάλες κοινωνικές διαφορές Βορείων και Νοτίων. Ήταν, όμως, και μια περίοδος αρκετά δημιουργική για τα αμερικανικά γράμματα. (https://www.sansimera.gr/ )

Αγγίζει και θέτει φιλοσοφικά ερωτήματα περιγράφοντας την αναμέτρηση του ανθρώπου με οτιδήποτε τον υπερβαίνει και τον ξεπερνά, για τη φύση του καλού και του κακού, για τον άνθρωπο και τη μοίρα του. Ο Μόμπι Ντικ αποτελεί μια θαλασσινή περιπέτεια γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές..

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ο κάπτεν Έιχαμπ κυβερνά ένα φαλαινοθηρικό πλοίο και αποστολή του είναι να γυρίσει πίσω με όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι φάλαινας γίνεται. Έτσι τουλάχιστον νομίζει το πλήρωμά του και, ανάμεσά τους, ο Ίσμαελ, που για πρώτη φορά μπαρκάρει σε ένα τέτοιο πλοίο. Όμως ο σκοπός του κάπτεν Έιχαμπ είναι άλλος: η εκδίκηση. Κάποτε στο παρελθόν ο Μόμπι Ντικ, η Άσπρη Φάλαινα, του έκοψε το πόδι καθώς την κυνηγούσε. Και ο κάπτεν Έιχαμπ είναι διατεθειμένος να γυρίσει όλο τον κόσμο για να τη βρει και να πάρει το αίμα του πίσω. Από τη μια το πάθος και από την άλλη η λογική, από τη μια ο άνθρωπος, με την αλαζονεία του κυρίαρχου, από την άλλη η φύση, που ίσως δεν έχει υποταχτεί ακόμη. Ποιος θα επικρατήσει μέσα στο απέραντο γαλάζιο φόντο της θάλασσας;

Η έκδοση αυτή προτείνεται για παιδιά από 8 ετών και άνω καθώς και για μεγάλους αναγνώστες..

Εικονογράφηση: Paul Nakas

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΤΖΟΖΕΦ ΚΟΝΡΑΝΤ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ

21/08/2019

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ

21/08/2019