“Καρμίλα” Ένα βιβλίο σταθμός στη βαμπιρική λογοτεχνία της βικτοριανής εποχής.

Η γοτθική νουβέλα τρόμου του Ιρλανδού συγγραφέα Sheridan Le Fanu είναι μια ιστορία βρικολάκων που προηγήθηκε του Δράκουλα του Bram Stoker κατά 26 χρόνια. Κυκλοφόρησε έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του συγγραφέα.

Πρόκειται για την ιστορία της νεαρής Λώρας η οποία κατοικεί σε μια επαρχιακή πόλη της Αυστρίας μαζί με τον πατέρα και τις δύο γκουβερνάντες της. Στα έξι της χρόνια δέχεται μια παράξενη επίσκεψη τη νύχτα από μια όμορφη ύπαρξη και νιώθει κάποιο τσίμπημα στον λαιμό. Δώδεκα χρόνια αργότερα ένα ατύχημα με άμαξα φέρνει τη νεαρή Καρμίλα φιλοξενούμενη στο κάστρο όπου κατοικεί η Λώρα. Στο πρόσωπό της αναγνωρίζει την όμορφη επισκέπτρια του παρελθόντος. Η συμπάθεια που τρέφουν η μία για την άλλη ξεπερνά τα όρια της φιλίας φτάνοντας στην ερωτική έλξη.

Εντωμεταξύ νεαρά κορίτσια αρχίζουν να πεθαίνουν στην περιοχή κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Η Καρμίλα συμπεριφέρεται παράξενα και η υγεία της Λώρας κλονίζεται και σταδιακά επιδεινώνεται. Στο τέλος φανερώνεται ότι η Καρμίλα ήταν ο βρικόλακας της Κοντέσας Μιρκάλλα (Mircalla αναγραμματισμός του Camilla) και καταφέρνουν να την εξοντώσουν.

Σκοτεινό μυστηριώδες σκηνικό, υπερφυσικά στοιχεία, θηλυκός βρικόλακας, ερωτισμός και όλα αυτά σε μια λυρική ατμοσφαιρική εξιστόρηση χωρίς υπερβολές στις περιγραφές. Διαβάζεται απνευστί.

Ένα βιβλίο σταθμός στη βαμπιρική λογοτεχνία της βικτοριανής εποχής σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη σκληρόδετη έκδοση.

Λε Φανού Σεριντάν Τζόζεφ  (1814-1873)

Γεννήθηκε το 1814 στο Δουβλίνο από οικογένεια γαλλικής καταγωγής και πέθανε το 1873 στην ίδια πόλη. Πέρασε φτωχικά νεανικά χρόνια, κατάφερε όμως να σπουδάσει νομικά στο κολέγιο Τρίνιτι, χωρίς να ασκήσει ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου. Από το 1838 άρχισε να γράφει ιστορίες μυστηρίου και τρόμου, ποιήματα και διηγήματα. Ασχολήθηκε συστηματικά με την δημοσιογραφία και το 1840 έγινε εκδότης της εφημερίδας Ίβνιν Μέιλ, ενώ αργότερα υπήρξε εκδότης του περιοδικού του πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Παντρεύτηκε το 1844 και απέκτησε τέσσερα παδιά. Το έργο του επηρέασε αρκετούς συγγραφείς ιστοριών τρόμου, σημαντικότεροι των οποίων ήταν ο Μπράμ Στόουκερ και ο Όλιβερ Όνιοιν.

 

Καρμίλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *