Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΤΖΟΖΕΦ ΚΟΝΡΑΝΤ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ

Ο Πολωνός  συγγραφέας του έργου «Η καρδιά του Σκότους» Τζόζεφ Κόνραντ (Τεοντόρ Κόνραντ Νάλετς Κοζενιόφσκι) γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1857 στο Μπερντιτσίβ της Ουκρανίας και πέθανε στις 3 Αυγούστου 1924 στο Μπίσοπσμπερν της Αγγλίας. Υπηρέτησε στο εμπορικό και πολεμικό ναυτικό της Αγγλίας. Το 1890 ο Τζόζεφ Κόνραντ, αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού, ξεκινά το επίπονο ταξίδι για το λιμάνι της Κινσάσα. Το Κονγκό, τότε, ήταν φέουδο του βασιλιά Λεοπόλδου του Βελγίου. Κυβερνήτης του πλοίου «Roi des Belge»  στο οποίο τελικά επιβιβάστηκε, ήταν ο νεαρός Δανός ονόματι Ludvig Rasmus Koch, ο οποίος αρρωσταίνει. Τότε, ο Κόνραντ αναλαμβάνει να οδηγήσει το πλοίο.

Το πλοίο απέπλευσε στις 3 Αυγούστου 1890 από την Κινσάσα. Ο Κόνραντ στη διαδρομή δεν εντόπισε πάνω από έξι χωριά. Η χώρα, πλούσια στο παρελθόν, είχε διαλυθεί από τον αποικισμό των Βέλγων. Οκτώ χρόνια αργότερα (1898), κι ενώ έρχονταν στο φως λεπτομέρειες για το γενοκτονικό καθεστώς του Λεοπόλδου, ο Κόνραντ εμπνεόμενος από τις εμπειρίες του εκεί γράφει το πασίγνωστο, πια, βιβλίο. Θεωρείται ρομαντικός συγγραφέας και πρόδρομος του μοντερνισμού. Έγραψε δεκάδες μυθιστορήματα, δοκίμια και σενάρια, τα περισσότερα από τα οποία διακρίνονται για την ειρωνεία προς την ανθρώπινη ζωή και την αυτοεξαπάτηση του ατόμου.

 

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Ο Τσάρλι Μάρλοου ταξιδεύει στον ποταμό Κονγκό ως κυβερνήτης ενός ατμόπλοιου για να παραλάβει ένα φορτίο ελεφαντοστού από τον καλύτερο αντιπρόσωπο της εταιρίας τους. Πρόκειται για τον Κουρτς, μια σκοτεινή αλλά χαρισματική φυσιογνωμία που εκμεταλλεύεται τους μαύρους κανίβαλους δίνοντάς τους σε αντάλλαγμα μερικά κομμάτια χάλκινου σύρματος και χάντρες. Νοσηρό, σκοτεινό, απάνθρωπο, αλλά αναμφιβόλως σπουδαίο, αυτό το εξαιρετικό ψυχογράφημα του Κόνραντ μας οδηγεί με μοναδική μαεστρία στην Καρδιά του Σκότους, στα βάθη της αφρικανικής ζούγκλας του Κονγκό, αλλά παράλληλα το ταξίδι του Μάρλοου είναι ένα ταξίδι καθόδου στο άγνωστο του ανθρώπινου ψυχισμού..»

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην αγαπημένη νουβέλα του Κόνραντ  Η Καρδιά του Σκότους βασίστηκε η αμερικανική επική πολεμική ταινία περιπέτειας του Φράνσις Φόρντ Κόπολα «Αποκάλυψη, Τώρα!» (πρωτότυπος τίτλος: Apocalypse Now), προσαρμόζοντας το σενάριο στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το βιβλίο «Η Καρδιά του Σκότους» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καρακώτσογλου σε πλήρη μετάφραση του έργου 176 σελ., σε σκληρόδετη έκδοση.  

Μετάφραση: Ελπίδα Ζιαβρά

 

Η Καρδιά του Σκότους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *