Η Θεία Κωμωδία του Δάντη.

(από την Θεώνη Κωνσταντοπούλου)

Η ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ
ΚΟΛΑΣΗ – ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ – ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
ΔΑΝΤΗΣ ΑΛΙΓΚΕΡΙ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ
Ο Δάντης Αλιγκέρι (1265 – 1321) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές.
Θεωρείται μάλιστα ο πρώτος σημαντικός δημιουργός στην ιταλική ποίηση. Το έργο του, η ” ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ ” εκτιμάται έως σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Η ” ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ ” γράφτηκε στο διάστημα 1308-1321. Το ποίημα διαιρείται σε τρία μέρη : Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος, με το καθένα να αποτελείται από 33 ωδές. Η Κόλαση περιέχει επί πλέον μια εισαγωγική ωδή.
Ο Δάντης αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο ένα φανταστικό ταξίδι του στον Άδη, το βασίλειο των νεκρών, με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη.
Το ταξίδι αυτό ξεκινά κατά την πιθανότερη εκδοχή τη Μεγάλη Παρασκευή του 1300, όταν ο Δάντης ήταν τριάντα πέντε ετών και διαρκεί -όπως εκτιμάται- επτά ημέρες.
Στην Κόλαση και το Καθαρτήριο ο ποιητής συνοδεύεται από τον Δάσκαλο του Βιργίλιο, ενω στον Παράδεισο οδηγός του είναι η Βεατρίκη.
Ομολογώ πως ήθελα εδώ και χρόνια να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο. Πάντοτε όμως μετέθετα την ανάγνωσή του για λίγο αργότερα. Λειτουργούσε ως τροχοπέδη ο όγκος του μα κυρίως ο φόβος πως δεν θα ήμουν σε θέση να το απολαύσω όπως του αξίζει…
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και χαίρομαι ειλικρινά που διάβασα αυτό το βιβλίο σε μια ηλικία ώριμη να κατανοήσει τα βαθύτερα νοήματα και να συλλάβει όλες τις αλληγορίες του έργου αυτού.
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας πολλά. Να σας πω τι θυμάται ή τι μαθαίνει κανείς μέσα από την ανάγνωση αυτού του πολύτιμου βιβλίου.
Ο Άδης, ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού του Δάντη έχει σχήμα αναποδογυρισμένου κώνου. Αποτελείται συνολικά από εννέα κύκλους και κάθε κύκλος αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες αμαρτίες.
Γυρίζοντας μία μία τις σελίδες, θα παρακολουθήσετε το πέρασμα του Δάντη από όλους διαδοχικά.
Ο πρώτος κύκλος προορίζεται για τα αβάπτιστα μωρά και τους ενάρετους ειδωλολάτρες.
Ο δεύτερος στεγάζει τους φιλήδονους.
Ο τρίτος είναι για τους λαίμαργους.
Στον τέταρτο βρίσκονται οι άπληστοι και οι φιλάργυροι.
Ο πέμπτος κυκλος τιμωρεί τους μνησίκακους κι ο έκτος τους αιρετικούς.
Στον έβδομο βασανίζονται οι βιαιοι, στον όγδοο οι απατεώνες και στον ένατο οι προδότες.
Οι τιμωρίες όσο περνάμε από τον ένα κύκλο στον άλλο, γίνονται ολοένα και πιο επίπονες. Ο Δάντης περπατά σ’ αυτόν τον αιώνιο τόπο και μιλά με αρχαία πνεύματα που κλαίνε κι εκλιπαρούν απελπισμένα για έναν δεύτερο θάνατο…
Στο δεύτερο μέρος, ο Δάντης ακολουθεί τον Βιργίλιο στο Καθαρτήριο, το σχήμα του οποίου είναι κωνικό κι αποτελείται από επτά κύκλους που συμβολίζουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.
Εκεί θα συναντήσει αμαρτωλούς που μετανιώνουν ώσπου να εξαγνιστούν και να τους επιτραπεί η ανάβαση στην κορυφή του βουνού όπου βρίσκεται η Εδέμ, ο επίγειος Παράδεισος.
Στον πρώτο κύκλο βρίσκονται οι εγωιστές. Στον δεύτερο οι φθονεροί.
Στον τρίτο οι οργίλοι.
Στο τέταρτο οι οκνηροί.
Στον πέμπτο οι φιλάργυροι.
Στον έκτο οι λαίμαργοι και στον έβδομο οι λάγνοι.
Καθένας από όλους όσους συναντά στο διάβα του ο Δάντης, προσπαθεί να μετανοήσει πραγματικά για το αμάρτημα του και να πάρει το δρόμο που θα τον οδηγήσει στην σωτηρία της ψυχής του.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, ο Δάντης συνοδευόμενος από την Βεατρίκη, θα διαβεί μία μία και τις εννιά ομόκεντρες σφαίρες από τις οποίες αποτελείται ο Παράδεισος.
Οι σφαίρες αυτές περιστρεφονται γύρω από την ακίνητη γη και όσο μεγαλύτερη είναι η ακτίνα τους τόσο γρηγορότερη είναι και η περιστροφή τους. Κάθε ψυχή που έχει πάει στον Παράδεισο κατοικεί στην σφαίρα που της αναλογεί.
Στην πρώτη σφαίρα, την Σελήνη, κατοικούν όσοι δεν τηρησαν υποσχέσεις.
Στην δεύτερη σφαίρα, τον Ερμή, όσοι έκαναν το καλό από φιλοδοξία.
Στην τρίτη σφαίρα, την Αφροδίτη, όσοι έκαναν καλό από αγάπη.
Στην τέταρτη σφαίρα, τον Ήλιο, οι σοφοί. Στην πέμπτη σφαίρα, στον Άρη, όσοι υπερασπίστηκαν την θρησκεία.
Στην έκτη σφαίρα, στον Δία, οι δίκαιοι.
Στην έβδομη σφαίρα, τον Κρόνο, οι οραματιστές.
Στην όγδοη σφαίρα, τα Άστρα, οι ευλογημένοι και στην ένατη σφαίρα, οι Άγγελοι που κινούνται γύρω από τον Θεό.
Άπλετο φως γεμίζει τις σελίδες του τελευταίου αυτού μέρους. Άπλετο φως θα γεμίσει και η δική σας ψυχή.
Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να παραλείψω να σας πω πως η συγκεκριμένη έκδοση είναι εξαιρετική!
Περιλαμβάνει την πρωτότυπη εικονογραφηση του Γκιστάβ Ντορέ και πανω από 2800 επεξηγηματικές υποσημειώσεις -χωρίς όμως να κουράζει λεπτό τον αναγνώστη.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το κείμενο είναι προσαρμοσμένο στην απλή νεοελληνική γλώσσα, γεγονός που βοηθά πολύ στην κατανόηση του σημαντικού αυτού έργου.
Θα ήθελα, τέλος, να σας παραθέσω κάποια αποσπάσματα που συγκράτησα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης αυτού του πολύτιμου πραγματικά βιβλίου :
✍ “Πρέπει κανένας να φοβάται μόνο εκείνα τα πράγματα που έχουν δύναμη να μας βλάψουν και όχι εκείνα που δεν δημιουργούν φόβο.”
✍ “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη λύπη παρά να θυμάται κανείς τα ευτυχισμένα χρόνια στον καιρό της δυστυχίας του.”
✍ “Πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι οι άνθρωποι κοντά σε εκείνους που δεν βλέπουν μόνο την πράξη, αλλά κοιτάζουν με το νου τους μέσα στις σκέψεις.”
✍ “Τα ανθρώπινα χείλη πρέπει να κλείνουν πάντα όσο μπορούν μπροστά σε εκείνη την αλήθεια που φαίνεται σαν ψέμα.”
✍ “Ο άνθρωπος, στον οποίο σωριάζονται οι σκέψεις, απομακρυνεται πάντα από τον σκοπό του επειδή η ορμή της μιας σκέψης αδυνατίζει την άλλη.”
✍ “Η αγάπη είναι μέσα σας πηγή κάθε αρετής και κάθε αξιόποινης πράξεως.”
“ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ”
ΚΟΛΑΣΗ – ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ – ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Ένα αριστουργηματικό βιβλίο!
Ένα βιβλίο που άγγιξε βαθιά την ψυχή μου και φώτισε το μονοπάτι της ζωής μου!
Ένα βιβλίο που αξίζει όσο κανένα να διαβαστεί!
————————————-

Θεώνη Κωνσταντοπούλου

Η Θεία Κωμωδία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *